Dieta odchudzająca

Dieta odchudzająca polega na redukcji masy ciała. Przed rozpoczęciem odchudzania należy zadać sobie pytanie, czy jest to naprawdę potrzebne? Masa ciała jest indywidualną cechą człowieka, jak na przykład wzrost. Nie można więc wymagać, by ktoś stał się szczuplejszy, niż pozwala na to jego budowa ciała. Tutaj z pomocą przychodzi określenie wskaźnika BMI. Wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI) można obliczyć, dzieląc masę ciała wyrażoną w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach do kwadratu (kg/m2). Interpretacja uzyskanego wyniku jest następująca:

  • zakres 19–24,9 kg/m2 oznacza masę ciała w normie
  • 25–30 kg/m2 nadwagę
  • wartość wskaźnika powyżej 30 kg/m2 wskazuje na otyłość

Redukcja masy ciała jest zalecana dla osób z nadwagą lub otyłością.

Dieta wzmacniająca

Dieta wzmacniająca polega na przybraniu na wadze oraz ewentualnym uzupełnieniu niedoborów występujących w organizmie. Przed przybieraniem na wadze należy zadać sobie pytanie, czy jest to naprawdę potrzebne? Tutaj z pomocą przychodzi określenie wskaźnika BMI. Wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI) można obliczyć, dzieląc masę ciała wyrażoną w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach do kwadratu (kg/m2). Interpretacja uzyskanego wyniku jest następująca:

  • zakres poniżej 19 kg/m2 oznacza niedowagę

Dieta wzmacniająca zalecana jest dla osób z niedowagą.

Dieta codzienna

Dieta codzienna jest optymalnie oraz indywidualnie zbilansowaną dietą pod kątem białek, tłuszczy, węglowodanów, składników mineralnych oraz witamin. Zalecana jest dla osób dbających o swoje zdrowie, chcących wyeliminować złe nawyki żywieniowe oraz przede wszystkim dla osób, które mają w normie masę ciała. Tutaj z pomocą przychodzi określenie wskaźnika BMI. Wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI) można obliczyć, dzieląc masę ciała wyrażoną w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach do kwadratu (kg/m2). Interpretacja uzyskanego wyniku jest następująca:

  • zakres poniżej 19 kg/m2 oznacza niedowagę
  • zakres 19–24,9 kg/m2 oznacza masę ciała w normie
  • 25–30 kg/m2 nadwagę
  • wartość wskaźnika powyżej 30 kg/m2 wskazuje na otyłość

Dieta wzmacniająca zalecana jest dla osób z niedowagą.

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna polega na wyeliminowaniu lub ograniczeniu w codziennej diecie produktów, których nie toleruje Twój organizm. Dieta eliminacyjna zalecana jest do stosowania przez alergików oraz osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Alergie pokarmowe, czy też nietolerancje pokarmowe muszą być potwierdzone wynikami badań.


W Poradni Dietetycznej Softimed możesz wykonać testy na nietolerancję pokarmową. Wykonujemy Food Detective™ – medyczne testy diagnostyczne do badania pokarmowo specyficznych przeciwciał IgG1-4.


Food Detective™ został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. Firma CNS od 1994 roku specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych oraz autoimmunologicznych. Organizacja koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność wyników. Firma CNS otrzymała certyfikat uznanej i niezależnej jednostki akredytacyjnej Lloyd's Register Quality Assurance (LRQA).


Medyczne testy diagnostyczne Food Detective™ wykonywane w naszej poradni to:

  • szybki i wiarygodny test na nietolerancję pokarmową
  • spełnia standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVDD98/79EC),
  • wysoka czułość, swoistość i dokładność zapewniają wiarygodność wyniku,
  • oznaczenie z bardzo małej ilości materiału (50 μl krwi włośniczkowej),
  • szybki i łatwy w odczytaniu wynik (w ciągu 40 minut),
  • dobrze dobrany panel antygenów (59 produktów),

Odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcję może polepszyć samopoczucie już nawet po kilku dniach.

Testowane pokarmy:

  • Zboża:kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
  • Orzechy i strączkowe:migdały, orzechy brazylijskie, orzechy, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
  • Mięsa:wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina.
  • Ryby i owoce morza:mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
  • Warzywa:brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
  • Owoce:jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
  • Inne:jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.
  • Testy są oparte na metodzie immunoenzymatycznej ELISA. Firma gwarantuje najwyższą czułość, swoistość i dokładność oferowanych testów.

Dieta eliminacyjna zalecana jest dla osób mających alergie pokarmowe i/lub nietolerancje pokarmowe.

Dieta zdrowotna

Dieta zdrowotna polega na ustaleniu optymalnej diety pod daną jednostkę chorobową. Poradnia Dietetyczna Softimed układa pakiety w następujących chorobach:

  • chorobach układu pokarmowego (refluksowa, wrzodowa żołądka i dwunastnicy, stłuszczenie wątroby, zaparcie nawykowe, biegunka, IBS, alergie pokarmowe, nietolerancje pokarmowe, choroba trzewna - celiakia)
  • chorobach układu moczowego (niewydolność nerek, nefropatia cukrzycowa, kamice nerkowe)
  • chorobach metabolicznych (otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, hiperlipideme, wychudzenie)
  • chorobach układu kostnego (osteopenia, osteoporoza)
  • chorobach układu nerwowego (depresja, tężyczka, Parkinson, Alzheimer)
  • chorobach układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, niewydolność krążenia)
  • chorobach tarczycy (nadczynność, niedoczynność, Hashimoto)
  • chorobach skórnych (AZS, łuszczyca, trądzik)
  • chorobie zwyrodnieniowej stawów
  • problemach hormonalnych (zespół policystycznych jajników PCO)

Dieta zdrowotna zalecana jest dla osób mających problemy zdrowotne.

Dieta wegetariańska

Dieta wegetariańska polega na wyeliminowaniu mięsa, w tym ryb oraz owoców morza. W diecie eliminowane są również inne produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak smalec czy żelatyna. Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest odpowiednia dla osób w każdym wieku. Wyróżniamy kilka rodzajów diety wegetariańskiej:

  • Laktoowowegetarianizm jest najbardziej powszechną odmianą wegetarianizmu, która polega na rezygnacji ze spożywania mięsa. Dopuszcza się jednak spożywanie jajek, mleka oraz produktów mlecznych.
  • Laktowegetarianizm jest dietą popularną w Indiach oraz licznych ruchach religijnych (m.in. Hare Kryszna). Dieta polega na rezygnacji ze spożywania mięsa. Dopuszcza się jednak spożywanie mleka oraz produktów mlecznych.
  • Owowegetarianizm jest dietą, która polega na rezygnacji ze spożywania mięsa. Dopuszcza się jednak spożywanie jajek.
  • Weganizm jest dietą, która polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jajek, produktów mlecznych, miodu, żelatyny czy podpuszczki.
  • Witarianizm jest dietą, która polega na spożywaniu tylko surowych warzyw i owoców.
  • Frutarianizm jest dietą radykalną, która polega na niespożywaniu żadnej żywej części rośliny. Dopuszcza się tylko te owoce, które same spadną z drzewa.
  • Dieta wegetariańska zalecana jest dla osób, które świadomie i celowo chcą wyłączyć z diety mięso.

Dieta dla dziecka

Dieta dla dzieci w wieku przedszkolnym jest bardzo ważna, ponieważ okres ten charakteryzuje się aktywnym rozwojem fizycznym oraz umysłowym dziecka. W diecie dziecięcej należy zapewnić zalecaną ilość energii oraz składników odżywczych zgodnych z normami żywienia dzieci w wieku przedszkolnym.


Dieta dla dzieci w wieku szkolnym i młodzieży powinna zapewniać prawidłowy rozwój fizyczny oraz psychiczny dziecka. W wieku pomiędzy 13 a 18 rokiem życia należy wziąć pod uwagę zwiększoną aktywność fizyczną organizmu. W tym czasie należy zapewnić optymalne dostarczanie białek, tłuszczy, węglowodanów, mikroelementów, makroelementów oraz witamin zgodnych z normami żywienia dzieci w wieku szkolnym oraz młodzieży.


Dieta zalecana jest dla dzieci i młodzieży, ponieważ ich odżywianie jest kluczowe dla prawidłowego wzrostu, rozwoju fizycznego oraz psychicznego.

Dieta dla seniora

Dieta dla Seniora polega na zastosowaniu zasad zdrowego żywienia dla osób starszych. Osoby w wieku podeszłym mają zmniejszoną podstawową przemianę materii (PPM). W związku z tym zmniejszone jest także całkowite zapotrzebowanie energetyczne dzienne organizmu. Ważne jest, aby dieta dla Seniora dostarczała odpowiednie porcje składników odżywczych oraz wszystkich niezbędnych witamin, mikro oraz makroelementów do prawidłowego funkcjonowania organizmu w podeszłym wieku.


Dieta dla Seniora zalecana jest kobietom oraz mężczyznom po 60 roku życia.

Dieta dla kobiet w ciąży oraz karmiących

Dieta dla kobiet w ciąży i karmiących ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka oraz jego przyszłe zdrowie. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne kobiety ciężarnej zwiększa się w II oraz III trymestrze. Ilość dostarczanej z pożywieniem energii zależna jest od wieku, masy ciała oraz aktywności fizycznej kobiety ciężarnej. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne kobiety karmiącej należy zwiększyć o około 500 kcal. Zwiększa się także zapotrzebowanie na białko oraz witaminy, zwłaszcza A, E, D, C oraz B. Odpowiednia dieta w okresie ciąży i karmienia jest bardzo istotna. Ważna jest również kontrola masy ciała, aby nie dopuścić do otyłości.


Dieta zalecana jest dla kobiet w czasie ciąży i karmienia.

Dieta dla sportowca

Dieta dla Sportowca polega na optymalnym zbilansowaniu składników odżywczych przy zwiększonym zapotrzebowaniu na energię. Wielkość wydatków energetycznych zależna jest od uprawianej dyscypliny sportowej oraz programu treningowego.

Dieta dla Sportowca zalecana jest osobom, które uprawiają sport wyczynowo.

Jeśli nie masz pewności, która dieta jest odpowiednia dla Ciebie, opisz nam swój problem. Pomożemy!

Wyślij wiadomość