Poradnia Dietetyczna tel: 884 884 414

Co to są węglowodany?

Węglowodany zwane najczęściej cukrami są związkami organicznymi. Składają się z węgla, wodoru oraz tlenu. Ciekawostką jest to, że stosunek wodoru do tlenu w cukrach jest taki sam jak w wodzie, czyli 2:1. Ze względu na różnice wynikające w budowie dzielą się na proste i złożone. Węglowodany proste inaczej monosacharydy to jednocukry. Są one najprostszą formą, oznacza to, że nie ulegają hydrolizie. Wśród cukrów prostych można wymienić glukozę, galaktozę, mannozę oraz fruktozę.

cukier prosty

glukoza

 

Dzienna dawka spożywanych cukrów prostych powinna stanowić do 10% węglowodanów ogółem. Należy unikać większych ilości tych cukrów, ponieważ są dość szybko przetwarzane w jelicie i następnie wchłaniane, co powoduje wysokie stężenie cukru we krwi.

Większą uwagę powinniśmy skupić na węglowodanach złożonych. Są one najbardziej pożądane w codziennym jadłospisie. Powinny stanowić największy procent żywności, którą spożywamy. Cukry złożone są bardziej skomplikowane w swojej budowie od cukrów prostych. Dzielimy je na dwucukry (disacharydy, oligosacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Do dwucukrów należą: laktoza, sacharoza, maltoza, trechaloza i celobioza. Nazwa „dwucukry” pochodzi od ich budowy, ponieważ składają się z dwóch cukrów prostych, np. sacharoza składa się z glukozy i fruktozy, laktoza z glukozy i galaktozy.

Laktoza

Laktoza

Polisacharydy to wielkocząsteczkowe polimery również zbudowane z monosacharydów, ale zawierają ich setki, nawet tysiące. Pamiętajmy, że oligosacharydy zawierają tylko dwa cukry proste. Kolejną różnicą między węglowodanami złożonymi jest to, że polisacharydy nie są słodkie. Wielocukry dodatkowo dzielimy na przyswajalne i nieprzyswajalne. Do przyswajalnych zaliczamy skrobię i glikogen, do nieprzyswajalnych błonnik pokarmowy.

Celuloza

Celuloza

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>